søndag 4. oktober 2009

Mormors sokker! Også kalt Jettesokker :-)

Jeg er inne i en sokkestim for tiden. Jeg hørte at jeg hadde et barnebarn borte i Bergen som var kald på føttene, så da måtte jeg jo gjøre som en god mormor gjør og strikke sokker! Men - jeg har aldri funnet en oppskrift som jeg har vært helt fornøyd med. Og hva gjør man da? Jo, man søker, leser og finner på litt selv. Jeg hadde IKKE lyst til å strikke sokker på pinner 2,5 - og så syns jeg at Fabel er et veldig godt sokkegarn. Dermed ble det dobbelt Fabel på pinner nr 4. Det passet helt greit og jeg startet like godt på tåen - siden jeg syns det er en genial måte å strikke sokker på, spesielt hvis man har lite garn eller er i tvil om man har nok, da kan man strikke leggen litt kortere - eller så lang man vil.

Jeg skal skrive ned hele oppskriften her - men det er like mye for å huske det selv som en oppskrift for andre, derfor dukker det opp tanker innimellom som kanskje ikke er like interessante for alle. Jeg har hentet mye av informasjonen på engelske sider og har ikke klart å finne gode norske oversettelser for alt, men prøver å forklare på norsk eller linker til videoer som forklarer. Cat Bordhi er en svært pratsom dame, men hun har noen veldig gode videoer på YouTube, se gjerne gjennom alle! Jeg antar uansett at hvis du vil strikke sokkene så har du strikket noen sokker før - og vet litt hvordan en sokk bygges opp.

Den første sokken ble litt mislykket, den ble alt for stor til barnebarnet som egentlig skulle ha den, men den ble helt passe til tanten! Og da kan mor til barnebarnet velge om hun vil spare dem til han blir større, eller låne dem... Den neste ble helt passe i forhold til de målene jeg hadde fått - ca 9 cm tverrmål på foten og ca 20 cm lang. Jeg har dermed 2 størrelser, ca 31 (barnebarn) og ca 38/39 (tante). I oppskriften skriver jeg den minste først og den største i parantes. Jeg har fått strikket et par til min kjekke mann også, så jeg har lagt på en størrelse 43-44 i tillegg.

Tillegg: Babystørrelse - se antall masker osv i sammendraget.

Da var det vel bare strikkefasthet som mangler før jeg starter på selve oppskriften. Jeg strikket altså med dobbelt Fabel på pinner nr 4 og fikk ca 20 masker på 10 cm. Jeg har strikket på settpinner, men man kan like godt strikke på to rundpinner eller med Magic Loop hvis man ønsker det.

Og så har jeg jo helt glemt garnforbruk! Jeg har som sagt brukt Fabel og da har jeg brukt som følger:

Barn (str 31): Godt under 100 gram (mine ble 72 gram)
Dame (38/39): Ganske nøyaktig 100 gram, liten rest igjen. (mine ble 94 gram)
Herre (43/44): Over 100 gram :-) (mine ble 120 gram)

Veldig greit med en kjøkkenvekt, da kan man jo veie garnet underveis slik at man er sikker på at man har nok igjen.

Økninger:

På den første sokken økte jeg til tåen ved å strikke i fremre og bakre maskeledd i 2. og nest siste maske på pinnene, men syns jeg fikk bedre resultat med økingen som kalles M1L (Make 1 Left) og M1R (Make 1 Right) i beskrivelsen hos Knittinghelp.com. Det vil på norsk bli slik:

Øk en maske som heller mot venstre (M1L): Plukk opp tråden mellom maskene med venstre pinne FORFRA, og strikk den vridd rett (gjennom bakre maskeledd)
Øk en maske som heller mot høyre (M1R): Plukk opp tråden mellom maskene med venstre pinne BAKFRA, og strikk den rett (gjennom fremre maskeledd)
Begge måtene vil gjøre den masken du plukker opp vridd, de vil bare være vridd hver sin vei. De observante vil se at det ikke er samme maske som er plukket opp og strikket på bildene, men det er ikke så enkelt å ta sånne nærbilder - noen ble uklare og jeg måtte ta bildene på nytt. Jeg håper at teknikken ble litt klarere likevel.

Økning for kile: På den første sokken prøvde jeg økningen som er forklart av Cat Bordhi på YouTube og som hun kaller La Linc og La Rinc. Jeg fikk hull på den siden hvor jeg økte med La Rinc før jeg strikket masken jeg plukket opp vridd. Jeg kan uansett ikke si at den måten å øke på er bedre enn M1L og M1R som forklart over, så jeg brukte den på neste sokk og er i grunnen mest fornøyd med den.

Wrap & Turn:

Jeg har ikke klart å finne noen god oversettelse på denne måten å forhindre hull ved vendinger, så jeg bruker den engelske benevnelsen, men skal forklare på norsk her.

På rettsiden: Strikk frem til hvor du skal W&T, flytt tråden over på fremsiden som om du skulle strikke vrang, ta neste maske løs av (som om du skulle strikket den rett), flytt tråden tilbake på baksiden og flytt masken tilbake på venstre pinne. Snu arbeidet. Du har nå en maske på høyre pinne som har fått tråden rundt seg som en løkke.
På vrangsiden: Strikk frem til hvor du skal W&T, flytt tråden til baksiden som om du skulle strikket rett, ta neste maske løs av (som om du skulle strikket den vrang), flytt tråden tilbake til forsiden og flytt masken tilbake på venstre pinne. Snu arbeidet. Masken har nå en løkke rundt seg.

Her er to masker Wrap'et - på rettsiden før arbeidet er snudd:


Disse løkkene skal tas opp og strikkes sammen med masken de ligger rundt. Dette gir en fin overgang når det gjøres riktig.

På rettsiden: Når du kommer til masken som har en løkke rundt seg plukk opp løkken med høyre pinne (ovenfra og ned), løft den inn på venstre pinne helt over masken den lå rundt. På venstre pinne har du da (fra høyre) først masken, og så løkken. Nå kommer trikset - strikk masken og løkken sammen VRIDD - altså gjennom bakre maskeledd. Løkken vil da bli gjemt bak masken slik at den ikke vises på forsiden!

På vrangsiden: Du gjør det samme her som på rettsiden. Jeg bruker å plukke opp masken fra forsiden, det er enklere å se hvor løkken er der. Løft den OVER masken den ligger rundt og strikk begge to vrang sammen.
Det ligger to videoer på YouTube som viser dette svært godt - du trenger ikke å kunne engelsk for å skjønne dem engang. Det er igjen Cat Bordhi som viser, og de finnes i en del 1 og del 2

Tåen:

Start med Judy's Magic Cast On og legg opp 8 (8) 10 masker på hver av to pinner, 16 (16) 20 masker tilsammen. Jeg brukte rundpinne til akkurat dette - og strikket første runde inn på 4 settpinner, men det var fordi jeg ikke fant to rundpinner i 4 mm. Det er ganske knotete å strikke tåen med settpinner så jeg anbefaler egentlig å bruke to små rundpinner til å strikke tåen, da går det mye greiere. Jeg lager ikke en "slipknot" først, bare lager en løkke rundt pinnen og krysser trådene "bak" slik som Cat Bordhi viser i en video på YouTube. Cat Bordhi skryter veldig av å strikke på to rundpinner i stedet for settpinner, det er vel verdt å prøve! Strikk første runde rett - da har du 4 (4) 5 masker på hver pinne, 16 (16) 20 masker til sammen. For å gjøre det litt enklere å forklare så kaller jeg pinnene nr 1, 2, 3 og 4 hvor 1 og 2 er pinnene hvor maskene på oversiden av foten sitter, og 3 og 4 er hvor maskene til sålen og etter hvert hælen er. Nå skal det økes for tåen (se tips over):
Pinne 1: 1 m rett, øk en maske (mot venstre, M1L), 3 (3) 4 rett.
Pinne 2: 3 (3) 4 m rett, øk en maske (mot høyre, M1R), 1 rett.
Pinne 3: Som pinne 1
Pinne 4: Som pinne 2

OK, dette er *litt* knotete, men det går. Nå har du kommet hit:Neste omgang, strikk alle masker rett. Fortsett med å øke slik på annenhver omgang til du har 36 (40) 44 masker, 9 (10) 11 på hver pinne.

Da har du strikket en fin liten tå! Om du vil strikke tåen på en annen måte - gjør gjerne det, det finnes masse ulike måter å gjøre det på, både rundere og spissere. For en spissere tå er det bare å legge opp færre masker og øke flere ganger til samme antall masker som står i oppskriften. Tåen blir da lenger og spissere. For at sokken skal bli sånn akkurat passe skal tåen nå passe over tærne dine ca til "ringtåa".

Foten:

Dette er enkelt - strikk alle masker rett (eller strikk mønster på pinne 1 og 2 hvis du vil) til sokken måler 10 (14) 16 cm fra tuppen på tåen. Her kan du godt måle på foten til den som skal ha sokken. Hæl og kile måler ca. 8 (9) 10 cm, og da kan du jo regne ut hvor mye du må strikke av foten. Da er det på tide å starte på kilen som skal gjøre sokken høyere over vristen.

Kile:

Hvis du bruker garn som striper seg selv kan du nå se litt på tåen om den ene siden er penere enn den andre - da velger du at den siden skal være pinne 1 og 2, og så strikker du hæl på de andre to pinnene - jeg tviler på at sokken blir ødelagt om du bytter pinne 1 og 2 med 3 og 4 her - bare ikke bytt 1 og 3 med 2 og 4 - da blir alt BARE rot! :-) Strikk pinne 1 og 2 rett eller i et mønster du har valgt.

Pinne 3: 1 m rett, øk en maske (mot venstre, M1L), 8 (9) 10 masker rett
Pinne 4: 8 (9) 10 masker rett, øk en maske (mot høyre, M1R), 1 m rett

Strikk en omgang rett over alle maskene. Øk slik på annenhver omgang til du har økt 8 (9) 10 masker på hver side av hælmaskene. Du skal da ha 9 (10) 11 masker på hver av pinnene 1 og 2, og 17 (19) 21 masker på pinnene 3 og 4. Ikke strikk en omgang rett etter siste økning på pinne 4, nå går vi rett over og strikker hæl!
Ser litt rart ut, men sånn blir det med mange flere masker på to pinner:


Hælen:

Strikk pinne 1 og 2 rett eller i det mønsteret du har valgt - det er siste gang du strikker disse på en liten stund, nå skal vi konsentrere oss om hælen. Strikk pinne 3 rett. Når du kommer til pinne 4 strikk 8 (9) 10 masker, W&T (se forklaring over - dette er IKKE vanskelig!). Strikk vrang tilbake på pinne 4, strikk 8 (9) 10 masker vrang på pinne 3, W&T. Strikk rett ut pinne 3, strikk 7 (8) 9 masker på pinne 4 W&T. Strikk vrang ut pinne 4, strikk 7 (8) 9 masker vrang på pinne 3 W&T. Fortsett å strikke frem og tilbake slik til du har 8 (8) 10 masker i midten som er uten løkke. Du har da på hver av pinnene 3 og 4: 4 (4) 5 masker mot midten av hælen, 5 (6) 6 masker med løkker på hver side og 8 (9) 10 masker fra kilen. Du skal nå ha gjort unna den siste W&T på vrangsiden på pinne 3 og er klar for å strikke rett.

Her er en pinne med 4 "frie" masker, 5 Wrap'ete masker og 8 kilemasker:


5 Wraps på rekke og rad:


Strikk 4 (4) 5 masker rett på pinne 3, strikk 4 (4) 5 masker rett på pinne 4. Neste maske har da løkke rundt seg. Plukk opp løkken som forklart over og strikk den vridd sammen med masken sin. Plukk opp løkken på de neste 3 (4) 4 maskene på samme måte. Du skal altså IKKE snu mellom hver Wrap du plukker opp. Den siste skal også plukkes opp som de andre, men nå skal du også strikke disse to sammen med neste maske (fra kilen). Det blir altså 3 vridd rett sammen - en maske, en løkke og en maske fra kilen. Snu. Ta første maske løs av, stram tråden litt ekstra og strikk vrang ut pinne 4. På pinne 3 gjør du tilsvarende, plukk opp alle løkkene og strikk dem vrang sammen med masken sin, når du plukker opp den siste - strikk maske, løkke og en maske fra kilen vrang sammen (3 vrang sammen). Snu.

Ta første maske løs av, strikk en rett, ta neste maske løs av, strikk en rett - fortsett med å strikke og ta av annenhver maske* ut pinne 3. Fortsett på pinne 4 samme mønster i 8 (9) 10 masker. Strikk to vridd rett sammen - det skal da være masken du tok løs av OG en maske fra kilen du strikker sammen. Snu, ta første maske løs av (husk å stram tråden!) og strikk vrangt tilbake. Fortsett å strikke frem og tilbake med ta av en, strikk en rett på rettsiden og vrang på vrangsiden og strikk sammen den niende (tiende) masken med en maske fra kilen til det er en maske igjen fra kilen i hver side. Husk å strikk vridd rett sammen på rettsiden og vrang sammen på vrangsiden.

For å unngå hull i overgangen mellom hælen og foten lager vi en W&T til. Når du har strikket vridd rett sammen de siste to maskene på pinne 4 lag en W&T på den første masken på pinne 1, snu og strikk vrang tilbake, strikk sammen de to siste maskene på pinne 3 vrang sammen og W&T siste maske på pinne 2. Nå snur du og strikker tilbake (ta av første, strikk neste, ta av en, strikk rett osv) ut pinne 3 og 4. Disse skal nå ha 9 (10) 11 masker hver. Plukk opp løkken på første maske på pinne 1 og strikk vridd rett sammen med masken den lå rundt. Strikk rett ut pinne 1 (eller mønster om du har valgt det), strikk til siste maske på pinne 2, plukk opp løkken og strikk den vridd rett sammen med masken sin. Nå er hælen ferdig! Jeg har lagt merke til at det kan være noen løse masker på slutten av pinne 3, disse tar jeg bare og strammer litt bortover hvis det oppstår.

* Årsaken til at jeg bruker å ta av en, strikk en rett over hælflappen er at det gir en tettere strikk og hælen føyer seg bedre etter foten akkurat her. Du kan velge å bare strikke rett her hvis du vil.

Leggen:

Jeg bruker en enkel en rett en vrang her på vanlige sokker, men du kan jo strikke akkurat det mønsteret du liker - eller fortsette mønsteret du brukte oppe på foten hvis du vil. Jeg har strikket leggen 14 (15) 17 cm, men det gjør du akkurat som du vil om :-)

Avfelling:

For å få en elastisk avfelling holder det ikke å felle av på vanlig måte, det blir ofte for stramt. Jeg bruker denne måten - den virker på ulike vrangborder:

Strikk en maske. Strikk neste maske - hvis den er en rettmaske - sett de to maskene tilbake på venstre pinne og strikk dem vridd rett sammen. Hvis det er en vrangmaske, sett de to maskene på venstre pinne og strikk dem vrang sammen. Da har du EN maske på høyre pinne. Strikk neste maske og gjenta :-) Fortsett til du har en maske igjen, trekk tråden igjennom.

Ferdig! Nå er det tid for å beundre verket ditt før du setter igjen og strikker en sokk til.

Lykke til!

Kommentarer mottas med takk! Jeg holder på å legge inn bilder for å vise litt bedre hva som skjer. Hvis det er noe du lurer på er det bare å spørre så skal jeg forsøke å svare. Jeg har noen andre løsninger jeg har tenkt å prøve ut, så det kan hende at oppskriften blir endret litt etter hvert.

Hvis du bestemmer deg for å prøve denne oppskriften blir jeg veldig glad om du legger igjen en kommentar med link til bilde :-)

Her er alle tre størrelsene:

17 kommentarer:

Bodilmor sa...

Kozemor har engasjert meg, så jeg skal prøve oppskriften.
Nå er jeg i utganspunktet ikke veldig positiv til to opp sokker så dette blir spennende

Jette sa...

Å så flott! Takker så mye :-) Du må bare spørre hvis du lurer på noe, og jeg skal legge inn noen bilder etter hvert som viser litt bedre hva jeg mener.

Kozemor sa...

Og der var første sokk så og si ferdig! Har bare vrangborden igjen!

En kjekk måte å strikke sokk på, samt MYE finere enn de jeg er vandt med :D

Anonym sa...

Hei, så utrolig mye fint du lager! Jeg har bladd tilbake i bloggen din og funnet mange inspirerende innlegg :-).
Jeg er ikke "dreven" i strikking, men nå tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på noen votter....
Den 2.2.2009 hadde du et innlegg om Lovikkavotter som ser kjempefine ut. Har du oppskrift på disse som du kan dele?
Og så likte jeg godt Sjøvottene som du viste 15.12.2008. Har du kanskje oppskriften på slike også?
Eller - hvor kan jeg eventuelt hente/kjøpe oppskrifter?

mvh Astrid
astrid.winnem@skatteetaten.no

Kozemor sa...

Da var første par ferdig, OG blogget!

Jeg og Bodil har vel egentlig bare endt opp med å kalle de Jettesokker....... :D

Bodilmor sa...

Jeg har også blitt ferdig med mitt første par, og det blir nok fler av denne sorten ja.
Blogger i løpet av helgen.
Og som Kozemor sier så har jeg og hun endt opp med å kalle de for Jettesokker.

CosiFanTutta sa...

Heisan!! Flott blogg med mye inspirasjon. Er en håndarbeidsamatør, hekler mest.
Jeg har forsøkt meg på sokker, men de ser ikke riktig kloke ut! Samboeren min sier jeg bør forsøke å få de inntatt på høstutstillingen!!!
Nå skal jeg jammen prøve meg på denne varianten. Tusen takk for at du deler!!

Ha en fin kveld!

Cosi-klem

CosiFanTutta sa...

Hei igjen
Kjekt med besøk på bloggen min. Likte VELDIG godt forlaget om å sortere småting i skuffer! Har faktisk gjort det i en skuff på badet, det ble veldig oversiktelig! Har altfor mye remedier til hud og hår :o)

Lover å legge ut Jettesokker hvis jeg kommer så langt at jeg lager

Ha en fin uke

Cosi

Hunnipunni sa...

Så snill du er som legger ut sokkeoppskriften. Har hørt fra kozemor at oppskriften er toppers. Jeg er ikke noe glad i å strikke sokker, men om jeg må til pers i framtiden skal jeg prøve denne oppskriften. Og gi beskjed selvfølgelig :) Ellers må jeg si at fanabodyen var nyyydelig !! Og det skjerfet du har laget var et artig mønster, så det må kanskje prøves snart...... Skulle hatt et par armer til her ;)
Håper du får en strålende uke !!!

Kate sa...

Så fantastisk. Jeg skal vise noen damer hvordan man strikker tåoppsokker og magic loop. Har gruet meg for å lage et lite kurs selv, og her er alt fiks ferdig. Tusen takk, du får nok flere gjester her om et par dager.
Ble forresten tipset av kozemor.

Irene sa...

Takk for oppskrift og forklaring, dette skal prøves :-)

Åse sa...

Denne oppskriften var kjempefin :) Jeg har aldri strikket så mange par sokker før. Moro.

Kari sa...

Takk for enkel og flott oppakrift! Ble mye finere en å strikke sokker andre veien:)Endelig en hel jeg er fornøyd med!Prøvde meg på å bruke 2 rundpinner! Genialt, skal legge bort strømpepinnene, som jeg har et anstregt forhold til!

Hunnipunni sa...

Nå har jeg prøvd oppskriften din !! Den var super :) Synes det går fortere å strikke tå opp sokker,og mye lettere å få tli å passe perfekt på foten.Så tusen takk skal du ha !!

Anonym sa...

Den er så fine!Veldig fint måte å strikke sokker på!Sitte god på fot også. Takk for dele mønster.Hilsen, betje

T's Creations sa...

Takk for oppskriften og ikke minst for gode bilder! :)

Monstermønster sa...

Takker for gode bilder!

Jeg legger en link til denne oppskriften og forklaringene på bloggen min, skal holde et lite kurs i tåoppsokker og samler en liten linkesamling med norske og engelske linker til å tipse deltagerne om.